Jeux - 2010-02-20 20:23:43

Okoń w cytrynowym sosie


Składniki:
• 80 dag filetów z okonia
• 2 cytryny
• starta gałka muszkatołowa
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka sosu Worcester
• olej
• mąka
• garść świeżej trybuli
• szczypta cukru
• sól
• biały pieprz

Sposób wykonania:
Rybę podzielić na 4 porcje, które skropić połową soku z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz gałka muszkatołowa.
Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas wlać pozostały sok z cytryny i nie przerywając mieszania dodać śmietanę.
Doprowadzić do wrzenia, trzymać na średnim ogniu ok. 10 min. po czym doprawić do smaku solš, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem orz sosem Worcester.
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu dodać oberwane listki trybuli i od razu polać nim rybę.

Szambo betonowe Serock http://www.informacjebydgoszcz.pl/