Okoń w cytrynowym sosie
Składniki: • 80 dag filetów z okonia • 2 cytryny • starta gałka muszkatołowa • 1 łyżka masła • 1 cebula • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany • 1 łyżeczka sosu Worcester • olej • mąka • garść świeżej trybuli • szczypta cukru • sól • biały pieprz
Sposób wykonania: Rybę podzielić na 4 porcje, które skropić połową soku z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz gałka muszkatołowa. Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas wlać pozostały sok z cytryny i nie przerywając mieszania dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, trzymać na średnim ogniu ok. 10 min. po czym doprawić do smaku solš, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem orz sosem Worcester. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu dodać oberwane listki trybuli i od razu polać nim rybę.
|