Podam mój, i tylko mój sposób na chrupiącą,pachnącą i pyszną rybkę......
potrzebujemy składniki: około 1 kg filetów z ryb - najlepiej z sandacza,okonia lub szczupaka , przepis pasuje do każdej ryby,nawet do kupnego fileta ryby morskiej,może być także filet z karpia.... 2 jajka duża łyżka musztardy duża łyżka chrzanu tartego mąka bułka tarta sól pieprz olej,masło,smalec do smażenia nać koperku,cytryna
po kolei :
filetujemy rybkę,żeby miała jak najmniej ości,czyścimy,płuczemy,odsączamy z wody,solimy i pieprzymy do smaku,posypujemy z oby dwóch stron posiekanym koperkiem..... do głębokiego talerza wbijamy całe dwa jajka,dodajemy musztardę i chrzan,doprawiamy solą,pieprzem ,dodajemy mąki aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe..... filety namaczamy w naszym cieście,po czym obtaczamy w bułce tartej,smażymy na gorącym tłuszczu powstałym z oleju,masła i smalcu w stosunku 1:1:1 zrumienione filety skrapiamy cytryną i podajemy z świeżym pieczywem .....
osobiście filetuję rybę wraz z skórą,omijam w ten sposób proces skrobania ryb,ale niestety zabiera to wiele smaku......
życzę smacznego,i proszę o wieści czy smakowała rybka po mojemu...przepis wymyśliłem całkiem sam
|