Składniki: 60 dkg ryby (dorsz, morszczuk), 3 ząbki czosnku, 2 szkl. soku pomidorowego, 15 dkg świeżych ogórków, 10 dkg słodkiej papryki, 15 dkg cebuli, 15 dkg selera, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć. Ogórki obrać. Paprykę przekrajać, oczyścić z nasion. Seler i cebulę obrać, opłukać. Wszystkie warzywa drobno pokrajać, włożyć do wrzącej, osolonej wody (1/2 szkl.). Gotować pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do zagęszczenia, odstawię, przyprawię sol± i pieprzem. Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawię, odkrajać głowy i płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem z zewnątrz i wewnątrz jamy brzusznej. Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz, spiąć szpilkami do drobiu. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie reszt± sosu. Naczynie przykryć pokryw± lub foli± aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję) i surówek. Przyrządzoną w ten sposób rybę można także podawać na zimno z sałatkami z warzyw.
|