PSTRĄGI W MAŚLE MUSZTARDOWYM
Pstrąg jest rybą o delikatnym i wykwintnym smaku. Mięso pstrąga obfituje przede wszystkim w białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Znajdziesz w nim m.in. duże ilości witaminy A czy E ,D3.. selen, fosfor. Warto ją przyrządzać na rozmaite sposoby.
A oto przepis na pstrągi w musztardzie choć można przyrządzić podobnie inne ryby.
* 4 MAŁE LUB 2 DUŻE PSTRĄGI
* SOK Z CYTRYNY
* SÓL
* PĘCZEK JARZYN( MARCHEWKA, PIETRUSZKA, SELER)
* 2 ŁYŻKI OLEJU
* 2-3 ZIARNA PIEPRZU
* PARĘ POMIDORÓW (niekoniecznie)
* 1 SZKLANKA BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA LUB WODY
MASŁO MUSZTARDOWE
* 10 DAG MASŁA
* 3 ŁYŻKI OSTREJ MUSZTARDY
* SÓL, PIEPRZ I OSTRE ZIOŁA ( TYMIANEK, ROZMARYN)
WYKONANIE
Pstrągi obrać, skropić sokiem z cytryny, posolić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pęczek jarzyn oczyścić rozdrobnić pokroić w kostkę lub w paseczki, przesmażyć w oliwie.Obłożyć rybę przesmażonymi warzywami. Utłuc w mozdzieźu ziarnka pieprzu, posypać z wierzchu ryby. Jeśli są pomidory dodać obrane i pokrojone na ćwiartki. Wszystko zalać winem lub wodą i dusić w piekarniku 30 - 40 minut.Pod koniec duszenia dopiero naczynie przykryć.
Przyrządzić masło musztardowe: Masło utrzeć z musztardą. Dodać sól, pieprz oraz ostre przyprawy.
Podawać z ziemniakami razem z maslem musztardowym i surówkami.
Offline