#1 2010-03-12 09:37:31

 Jeux

Trapper

3569418
Skąd: Milicz
Zarejestrowany: 2010-02-19
Posty: 51
Ulubiona Ryba: Okoń

PSTRĄGI W MAŚLE MUSZTARDOWYM

PSTRĄGI W MAŚLE MUSZTARDOWYM
   

Pstrąg jest rybą o delikatnym i wykwintnym smaku. Mięso pstrąga obfituje przede wszystkim w białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Znajdziesz w nim m.in. duże ilości witaminy A czy E ,D3.. selen, fosfor. Warto ją przyrządzać na rozmaite sposoby.

A oto przepis na pstrągi w musztardzie choć można przyrządzić podobnie  inne ryby.

    * 4 MAŁE LUB 2 DUŻE PSTRĄGI
    * SOK Z CYTRYNY
    * SÓL
    * PĘCZEK JARZYN( MARCHEWKA, PIETRUSZKA, SELER)
    * 2 ŁYŻKI OLEJU
    * 2-3 ZIARNA PIEPRZU
    * PARĘ POMIDORÓW (niekoniecznie)
    * 1 SZKLANKA BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA LUB WODY

MASŁO MUSZTARDOWE

    * 10 DAG MASŁA
    * 3 ŁYŻKI OSTREJ MUSZTARDY
    * SÓL, PIEPRZ I OSTRE ZIOŁA ( TYMIANEK, ROZMARYN)

     WYKONANIE

Pstrągi obrać, skropić sokiem z cytryny, posolić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pęczek jarzyn oczyścić rozdrobnić pokroić w kostkę lub w paseczki, przesmażyć w oliwie.Obłożyć rybę przesmażonymi  warzywami. Utłuc w mozdzieźu ziarnka pieprzu, posypać z wierzchu ryby. Jeśli są  pomidory dodać obrane i  pokrojone na ćwiartki. Wszystko zalać winem lub wodą i dusić w piekarniku 30 - 40 minut.Pod koniec duszenia  dopiero naczynie przykryć.

Przyrządzić masło musztardowe: Masło utrzeć z musztardą. Dodać sól, pieprz oraz ostre przyprawy.

Podawać z ziemniakami razem z maslem musztardowym i surówkami.


Czasem woda w rzece natrafia na zakole i „robi sobie przystań”

Offline

 
Tutaj możesz wpisać treść, która ma sie ukazać w stopce forum.

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Lodging Bassano del Grappa