#1 2010-02-20 20:23:43

 Jeux

Trapper

3569418
Skąd: Milicz
Zarejestrowany: 2010-02-19
Posty: 51
Ulubiona Ryba: Okoń

Okoń w sosie cytrynowym

Okoń w cytrynowym sosie


Składniki:
• 80 dag filetów z okonia
• 2 cytryny
• starta gałka muszkatołowa
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka sosu Worcester
• olej
• mąka
• garść świeżej trybuli
• szczypta cukru
• sól
• biały pieprz

Sposób wykonania:
Rybę podzielić na 4 porcje, które skropić połową soku z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz gałka muszkatołowa.
Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas wlać pozostały sok z cytryny i nie przerywając mieszania dodać śmietanę.
Doprowadzić do wrzenia, trzymać na średnim ogniu ok. 10 min. po czym doprawić do smaku solš, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem orz sosem Worcester.
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu dodać oberwane listki trybuli i od razu polać nim rybę.


Czasem woda w rzece natrafia na zakole i „robi sobie przystań”

Offline

 
Tutaj możesz wpisać treść, która ma sie ukazać w stopce forum.

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
berlin-hotel.pl